Välkommen till Släktforskarvecka Skåne den 3 – 8 juli

Skåne är rikt på kultur och historia, och som släktforskare finns det massor av intressanta saker att uppleva här. 

Den 3-8 juli arrangeras Släktforskarvecka Skåne för fjärde gången, och då bjuds det på släktforskaraktiviteter runt om i Skåne. Det blir en härlig blandning av föredrag, guidade vandringar, rådgivning, arkivvisningar, bildspel och mycket annat som har med släktforskning att göra. Det kommer även att ges möjlighet att dna-testa sig. 

Föreningarna har kommit långt med planeringen av sina program som nu finns på vår hemsida https://sfvs2023.sgfm.se/. Hemsidan uppdateras kontinuerligt. Deltagande föreningar har ytterligare detaljer om programmet på respektive hemsida och Facebook. En annan källa till information om SfvS 2023 är vår Facebook-grupp Skåne Släktforskning.

Släktforskarvecka Skåne fortsätter att växa vilket är mycket glädjande. I år kommer 19 föreningar att deltaga, vilket är tre fler än förra året. De tre som är med för första gången är Landskronabygdens Släktforskarförening, Västerlens Släktforskare och Bjäre Släktring. 

Släktforskarveckan inleds med en stor invigning på Arkivcentrum Syd i Lund den 3 juli. Det är Skånes SläktforskarförbundLunds Släktforskarförening och Riksarkivet Lund som tillsammans med skånska släktforskarföreningar bjuder på en spännande heldag fylld av släktforskaraktiviteter. Förutom utställningar, bokbord, släktforskarhjälp, rundvandringar, information från Dis och ArkivDigital blir det fyra föredragshållare, kända från radio och tv:

Fredrik Mejster: Okända fäder och anonyma mödrar – DNA kan lösa möjliga släktgåtor Gunnel Carlsson: Om gröna rötter och trädgårdsliv
Ulf Ellervik: Den svåra konsten att leva
Måns Linden: Kyrkboken som journal, medicinska präster före klinikens födelse

Jag ser fram emot alla aktiviteter och hoppas att få se besökare från hela Sverige här i Skåne första veckan i juli.

Välkomna!
Hans-Göran Nilsson
Ordförande Skånes Släktforskarförbund