Släktforskarvecka i Skåne 4 – 9 juli

Första veckan i juli erbjuds släktforskaraktiviteter på olika platser i Skåne. Det är Skånes Släktforskarförbund som tillsammans med 14 medlemsföreningar arrangerar ”Släktforskarvecka Skåne 2022”.

Intresset för släktforskning, hembygdsforskning och dna-släktforskning lockar allt fler. Och Skåne har många aktiva släktforskarföreningar som gärna tar emot besökare. De erbjuder en palett med olika aktiviteter för både erfarna släktforskare och nybörjare. På plats finns experter som svarar på frågor, berättar och hjälper besökarna.

– Under sommaren vill många släktforskare besöka platser kopplade till sina anor, men det är en tid då släktforskarföreningarnas verksamhet normalt ligger nere. Men nu öppnar föreningarna upp för besökare. Vi kör det här arrangemanget för fjärde året och de ledord vi arbetar efter är enkelt, ideellt, trevligt och småskaligt – och vi hoppas på en stor uppslutning, säger Hans-Göran Nilsson, ordförande i Skånes Släktforskarförbund.

Varje förening erbjuder ett program för en halv eller hel dag. Det blir en härlig blandning av föredrag, guidade vandringar, rådgivning, arkivvisningar, bildspel och mycket annat som har med släktforskning att göra. Det kommer även att ges möjlighet att dna-testa sig.

– På öppningsdagen hos Arkivcentrum Syd i Lund invigs Släktforskarvecka Skåne 2022. Det blir också intressanta föreläsningar av Joakim Bengtsson från SVT:s Antikrundan, Ewa-Gun Westford, f d presstalesperson för Polisen i Skåne samt Bo Lundgren, kriminalkommissarie och chef för ”Kalla fall”. Här finns också vårt stora bokbord med hembygds- och släktforskningslitteratur, tipsar Hans-Göran Nilsson.

Under resten av veckan blir det lokala aktiviteter utspridda på olika platser i Skåne. Alla detaljer finns på hemsidan https://sfvs2022.sgfm.se som uppdateras kontinuerligt samt på Facebook-sidan Släktforskarvecka Skåne. Deltagande föreningar har ytterligare detaljer om programmet på respektive hemsida och Facebook.